درمان افسردگي با نوروفيدبك (بررسي ۰ تا ۱۰۰)
غلبه-بر-افسردگي-با-نوروفيدبك
درمان افسردگي با نوروفيدبك (neurofeedback) يكي از بهترين روش هاي غلبه بر بيماري افسردگي است كه در مواردي خاص در جلسات مشاوره روانشناسي درمان افسردگي توسط متخصص روان شناس پيشنهاد مي شود. اما منظور از درمان افسردگي با نوروفيدبك چيست و به چه صورت انجام مي شود؟ در ادامه اين مطلب سايت ويكي روان به بررسي دقيق درمان افسردگي با دستگاه نوروفيدبك خواهيم پرداخت.
اگر با نوروفيدبك آشنايي نداريد حتما پيش از شروع مقاله تعريف نوروفيدبك چيست و چه كاربردهايي دارد را به قلم دكتر ميترا جراحها در سايت ويكي روان مطالعه نمائيد.
موضوعاتي كه در اين مطلب ويكي روان به آنها پرداخته مي شود:
فوايد درمان افسردگي با نوروفيدبك چيست؟
افسردگي چيست؟
چرا افسرده مي شويم؟
غلبه بر افسردگي با نوروفيدبك چطور انجام مي شود؟
استفاده از نوروفيدبك براي درمان بيماري افسردگي
فوايد درمان افسردگي با نوروفيدبك
درمان-افسردگي-با-نوروفيدبك
با ويكي روان همراه باشيد.
همانطور كه قبلا در سايت ويكي روان گفتيم، راه هاي زيادي براي غلبه بر افسردگي وجود دارد.
استفاده از نوروفيدبك براي ۸۰ % از افراد مبتلا به افسردگي كمك كننده است، به خصوص آن هايي كه داراي استعدادهاي بيولوژيكي افسردگي هستند
اثرات نوروفيدبك بر افسردگي برخلاف داروهاي اعصاب و روان كه باعث بهبود موقتي مي شوند، بلند مدت است.
اين خبري خوب براي افرادي است كه با افسردگي دست و پنجه نرم مي كنند چون مي توانند براي درمان افسردگي با نوروفيدبك اقدام نمايند.
افسردگي چيست؟
چند روز احساس ناراحتي يا خستگي به اين معني نيست كه افسردگي داريد.
همانطور كه پيش تر درباره تعريف بيماري افسردگي در ويكي روان گفتيم:
افسردگي براي هفته ها و ماه ها دوام مي آورد و با احساس غم، نااميدي، كاهش علاقه به فعاليت ها و احساس گريه مشخص مي شود
افسردگي يك بيماري واقعي با درجات مختلف است، از احساس روحيه ضعيف گرفته تا احساس اينكه اين زندگي بي ارزش، ارزش زندگي كردن را ندارد و برنامه ريزي براي خودكشي. دليل خاصي براي افسردگي وجود ندارد و ميتواند به دلايل مختلف و عوامل مختلفي ايجاد شود.
به همين خاطر مهم است تا انواع مختلف بيماري افسردگي را بشناسيد و بي دليل خود را افسرده خطاب نكنيد.
چرا افسرده مي شويم؟
علل اصلي كه منجر به افسردگي مي شوند شرايط زندگي و وقايع هستند، به عنوان مثال:
تنهايي
داغديدگي و غم از دست دادن عزيزان و نزديكان
طلاق
زايمان
استفاده از داروها و الكل
بيماري و روند درمان آن
دارو درماني سنگين
سندرم هاي رواني
و برخي ويژگي هاي شخصيتي (ارثي)
گاهي اوقات تركيبي از علل رخ مي دهند و باعث ايجاد افسردگي مي شوند.
براي مثال، فردي به دليل بيماري احساس ناراحتي مي كند و سپس يك رويداد زندگي مانند طلاق را تجربه مي كند كه افسردگي را به همراه مي آورد.
به همين دليل فرد انگيزه كمتري براي ديدن دوستانش دارد و منزوي مي شود كه اين موارد به طور منفي به افسردگي كمك مي كنند.
درمان نوروفيدبك براي افسردگي چطور صورت مي گيرد؟
استفاده از نوروفيدبك براي درمان افسردگي
مطالعات باليني در جلسات مشاوره درمان افسردگي شديد نشان داده است كه:
بيماراني كه در حال بهبود از علائم اختلال افسردگي هستند قادرند برخي از ارتباطات مغزي خود را تقويت كنند و خاطراتي كه باعث ايجاد احساس گناه مي شوند را از بين مي برند و اعتماد به نفسشان را افزايش مي دهند.
تحقيقات روانشناسي نشان داده اند كه مناطق خاصي از مغز – كه معمولا ارتباط ضعيفي در افراد مبتلا به افسردگي دارند – در يك جلسه نوروفيدبك تقويت مي شوند
نتيجه اي كه با مقايسه تصوير برداري تشديد مغناطيسي عملكردي به اثبات رسيد.
اختلال افسردگي حاد (MDD) كه به افسردگي نيز معروف است، نوعي اختلال ناشي از مجموعه عوامل اجتماعي، روانشناختي و بيولوژيكي است.
علائم آن با از دست دادن مداوم علاقه يا لذت در زندگي روزمره و شيوع احساسات منفي مانند غم عميق، احساس گناه و عزت نفس پايين مشخص مي شود.
طبق اطلاعات سازمان بهداشت جهاني، سال گذشته افسردگي بيش از ۳۰۰ ميليون نفر در سراسر جهان را تحت تاثير قرار داده است
با توجه به اهميت اين مساله در سلامت عمومي جهان، جوامع پزشكي و علمي به طور فزاينده اي به دنبال درك اختلال افسردگي هستند كه هدف آن توسعه درمان هاي جديد و بهبود كيفيت زندگي بيماران است.
درمان افسردگي با نوروفيدبك يكي از راه هاي مطمئن براي غلبه بر اين بيماري فراگير است كه تعداد بسيار زيادي از آن استفاده كرده اند.
در مورد استفاده از نوروفيدبك براي درمان افسردگي، محققان بيماري افسردگي را از طريق تصوير سازي تشديد مغناطيسي عملكردي مورد مطالعه قرار دادند، اين يعني يك تكنيك غير تهاجمي كه به تجزيه و تحليل ساختار و عملكرد مغز كمك ميكند.
اين تحقيق پيش از اين دريافته بود كه افراد مبتلا به افسردگي كه پس از بهبودي از نشانه هاي افسردگي دچار احساس گناه يا خشم مي شوند، ارتباط كمتري بين دو بخش ويژه مغز دارند، يعني دو بخش:
لوب گيجگاهي مياني راست
و قشر مغز
اين مطالعه به ارتباط تبادل اطلاعات بين اين دو ساختار اشاره دارد كه به طور مستقيم با تفسير تعاملات اجتماعي مرتبط هستند.
بر اساس “نشانه هاي عصبي” بيماران، اين تحقيق امكان تقويت اين ارتباطات از طريق نوروفيدبك را مورد آزمايش قرار داد، برنامه اي كه به بيماران امكان مشاهده و اصلاح فعاليت هاي مغزي در زمان واقعي را مي دهد.
اگرچه در مرحله مقدماتي، نتيجه قابل توجه بود، تنها در يك جلسه درمان افسردگي با نوروفيدبك، شركت كنندگان ارتباط بيشتري بين مناطق مذكور را نشان دادند و بعد از تعامل با نوروفيدبك، افزايش اعتماد به نفس داشتند.
براي مطالعه مطالب مربوط به افسردگي مي توانيد به بخش مربوط در سايت ويكي روان مراجعه كنيد.
غلبه بر بيماري افسردكي توسط نوروفيدبك چطور انجام شد؟
نوروفيدبك چيست
دكتر Roland Zahn، اولين نويسنده و محقق در دانشگاه كينگ، توضيح مي دهد كه چرا انتخاب بيماران فقط به كساني كه قبلا علائم افسردگي آنها بهبود يافته، محدود شده است.
علايم عصبي بيش از حد، در بيماراني پيدا شد كه علائم بيماري آنها پيش از اين كنترل شده بود، همچنين او اشاره كرد كه اين ويژگي ممكن است بر علايم افسردگي غلبه كند و باعث شود مردم نسبت به اين بيماري بيشتر آسيب پذير شوند.
به غير از اين، به دلايل حفظ سلامتي، ما مي خواستيم مطمئن شويم كه افسردگي پس از اين مطالعه بدتر نخواهد شد و احتمال خطر كمتري براي بيماراني كه قبلا تحت درمان افسردگي با نوروفيدبك قرار گرفته اند وجود دارد و وضعيت باليني آنها بدتر نمي شود.
براي انجام تحقيق، ۲۸ شركت كننده با شرايط كنترل شده افسردگي به ۲ گروه تقسيم شدند.
گروه اول در معرض تمرين نوروفيدبك با دستورالعمل هايي براي حفظ شدت اتصالات مغزي قرار گرفتند كه به عنوان يك كنترل كننده بود.
در حالي كه به گروه ديگر دستور داده شد كه سعي كنند اين اتصالات را در حين تمرين تحريك كنند.
اين روش از طريق بازخورد بصري انجام شد كه بر روي يك صفحه نمايش داده مي شد و نشان مي داد اين افراد تمرين مغز را به درستي انجام دهند يا خير
شركت كنندگان بايد يك خاطره اي خاص از گذشته خود را تصور مي كردند كه باعث ميشد احساس گناه يا خشم نسبت به افراد ديگر داشته باشند. آن ها بايد روش فكر كردن و احساس خود را تغيير مي دادند، به اين ترتيب در صفحه رنگي كه ارتباطات مغزي آنها منعكس مي شد نيز تغييراتي مشاهده مي كردند.
اگرچه زمان مواجهه با نوروفيدبك در هر دو گروه يكسان بود، اما شركت كنندگاني كه به آنها آموزش داده شد تا فعاليت اتصالات مغزي خود را افزايش دهند، در تصويربرداري رزونانس مغناطيسي، تقويت ساختاري نواحي اعمال شده در مغزشان، ديده شد.
در عين حال، افزايش در الگوهاي اعتماد به نفس آن ها مشاهده شد و در گروهي كه ارتباطات آن ها در همان سطح ابتدايي حفظ شده بود، مشاهده نشد.
- شنبه ۲۲ مرداد ۰۱ ۱۶:۱۳ ۱۲ بازديد
- ۰ نظر