نوار مغزي كمكي به تشخيص سردرد نميكند
يك فوق تخصص مغز و اعصاب گفت: گرفتن نوار مغزي به تنهايي كمكي به تشخيص سردرد نميكند، نوار مغزي صرفا براي افرادي تجويز ميشود كه مبتلا به صرع هستند.
به گزارش بهداشت نيوز ،محمدعلي اكبريان، فوق تخصص مغز و اعصاب و نورولوژي در مورد دلايل و تشخيص انواع سردرد اظهار كرد: سردردها يكي از شايعترين علل مراجعه بيمار به پزشك است. با توجه به انواع مختلف سردردها، دلايل مختلفي براي بروز اين عارضه وجود دارد.
اكبريان با بيان اينكه سردردها انواع متفاوتي دارند، گفت: شدت سردرد در برخي مواقع روند كاهشي دارد و گاهي فزاينده است. پزشك متخصص با توجه به زمان سردرد يعني موقعي كه فرد دچار سردرد ميشود، ميتواند علت سردرد را تشخيص بدهد.
او ادامه داد: براي مثال بعضي سردردها قبل از بيدار شدن از خواب اتفاق ميافتد و چند دقيقه پس از بيدار شدن از بين ميرود. بعضي سردردها تا دقايقي پس از بيدار شدن نيز ادامه دارد و گاه تا نزديك ظهر، همراه بيمار است. معمولا افرادي كه فشار خون بالا دارند، صبحها قبل و بعد از بيدار شدن از خواب، دچار سردرد ميشوند.
اين فوق تخصص مغز و اعصاب گفت: سردردهايي كه بعد ازظهر و نزديك عصر اتفاق ميافتد معمولا به دليل سينوزيت است. سردردهايي كه عصرها و اوايل شب به سراغ بيمار ميآيد معمولا به دليل بيماريها و مشكلات چشمي است. علت سردردهاي مزمن روزانه نيز مشكلات و ناراحتيهاي عصبي است. برخي سردردها نيز در شب و حين خواب اتفاق ميافتد و فرد را از خواب بيدار ميكند، اين نوع سردرد بسيار مهم و خطرناك است و بايد خيلي سريع مورد بررسي قرار گيرد، زيرا ممكن است يكي از نشانههاي تومور مغزي و فشار داخل جمجمه باشد.
اكبريان ادامه داد: مكان سردرد نيز بسيار حائز اهميت و براي تشخيص كمك كننده است. برخي دردها در ناحيه پشت چشم ايجاد ميشود، گاهي درد در ناحيه پيشاني، گاهي ناحيه دو طرف سر و گاهي پشت سر و گردن است.
صفت سردرد، يكي از كمك كنندهترين عوامل تشخيص است
او بيان كرد: صفت سردرد هم يكي از كمك كنندهترين عوامل تشخيص است، سردردهايي كه به صورت تير كشنده همراه با درد بسيار شديد ايجاد مي شوند براي پزشك از اهميت زيادي برخوردارند براي مثال بيمار، شدت درد خود را اينگونه توصيف ميكند؛« احساس ميكنم يك شمشير در سرم فرو رفته است يا احساس ميكنم، با پتك و چكش به سرم ضربه ميزنند». گاهي دردها ناگهاني و چند دقيقهاي هستند و بعد از گذشت مدتي خوب ميشوند. گاهي درد، ساعتها طول ميكشد و گاهي به صورت دائمي و يك هفته و دو هفتهاي ادامه دارد.
اكبريان گفت: انتشار سردرد نيز از ديگر موارد حائز اهميت در تشخيص سردرد است. براي مثال درد سر در ناحيه پشت چشم بيمار است اما درد را تا ناحيه گردن نيز احساس ميكند. گاه شدت درد به اندازهاي است كه بيمار تا ستون فقرات و گردن آن را احساس ميكند، گاه هم سردرد در گوشها منتشر ميشود.
اين فوق تخصص مغز و اعصاب تصريح كرد: عواملي وجود دارند كه باعث كاهش و يا افزايش سردرد ميشوند. براي مثال بيمار ميگويد « هنگام انجام فعاليتهاي شديد دچار سردرد ميشوم»، گاهي نيز بيمار ميگويد «پس از انجام فعاليت هنگامي كه براي استراحت يا خواب اقدام ميكنم، سردردم افزايش مييابد، كه با مصرف قرص مسكن اين درد كاهش مييابد»، گاهي هم برخي افراد سردردشان با دوش آب سرد التيام پيدا ميكنند.
او گفت: اصولا سردردهاي ناگهاني كه تا كنون فرد هرگز تجربه آن نوع از سردرد را نداشته، بسيار مهم و حتي خطرناك است زيرا ممكن است يكي از دلايل آن، پارگي رگهاي مغزي باشد اما سردردهايي كه مداوم هستند و فرد سالهاست درگير آن است، نميتواند خطرناك باشد و از اصليترين دلايلش ميتوان به فشارهاي عصبي و روحي اشاره كرد.
اين فوق تخصص مغز و اعصاب در مورد تشخيص دلايل سردرد توضيح داد: با ارائه شرح حال بيمار و بررسي توسط پزشك، گرفتن فشار خون، چك كردن تب، معاينه چشم، اندازه گيري فشار چشم، فشار مغز و همچنين لمس نقاط مختلف سر بيمار، ميتوان علل خارجي سردرد را بررسي كرد.
او افزود: پس از بررسي نتايج آزمايشها و معاينات اگر باز پزشك نتوانست تشخيص قطعي بدهد، بايد سي تي اسكن از مغز انجام شود تا پزشك بتواند فشار مغز و مايع مغزي را بررسي كند. به وسيله مشاهده يك سي تي اسكن ساده، پزشك معالج ميتواند تومور مغزي، اختلالات عروقي و يا خون ريزيهاي مغزي را تشخيص دهد؛ در نهايت با ادامه دار شدن سردرد، انجام ام آر آي ضرورت پيدا ميكند.
اكبريان تصريح كرد: گرفتن نوار مغزي هيچ كمكي به تشخيص سردرد نميكند و اگر پزشكي دستور انجام نوار مغزي را صادر كرد به اين معني است كه سردرد، نوع خاص و خطرناكي ندارد و نيازي نيست بيمار نوار مغزي انجام دهد. نوار مغزي صرفا براي افرادي تجويز ميشود كه مبتلا به صرع هستند. افرادي كه از غلظت و فشار و چربي خون رنج ميبرند و درصد اكسيژن رساني مغزشان افزايش پيدا كرده است با انجام يك آزمايش خون ميتوانند به تشخيص بيماري كمك كنند.
او يادآوري كرد: در شرايطي كه پزشك معالج از هيچ طريقي موفق به تشخيص دقيق نشود و يا در صورتي كه بيمار با مصرف دارو هيچ تغييري در دردش ايجاد نشود، متوجه ميشويم كه منشا سردرد، عصبي است و فرد بايد مشكلات روحي اش مثل افسردگي و استرس و فشار عصبي را درمان كند و به حداقل برساند تا درمانهاي مربوط به سردردش، تاثير پيدا كند.
- چهارشنبه ۰۷ مهر ۰۰ ۱۳:۴۲ ۳۲ بازديد
- ۰ نظر