كاربرد نوار عصب و عضله در تشخيص مشكلات پا
در بسياري از آسيبهاي عصبي كه منجر به بروز علائم گزگز، بي حسي، ضعف، عدم تعادل و درد در اندامهاي پا ميشود، از تست عصب و عضله براي تشخيص بيماري استفاده ميشود. برخي از اين شرايط شامل موارد زير ميباشند:
سياتيك
بيماري سياتيك به عارضهاي گفته ميشود كه در طي آن عصب سياتيك (عصبي كه از ستون فقرات خارج شده و در پشت پاها ادامه پيدا ميكند) بيمار دچار آسيب شده و يا تحت فشار قرار گرفته باشد. اين عارضه باعث احساس درد در كمر، لگن و بعضاً پشت رانها شده و ميتواند بي حسي، مور مور، سوزش و ضعف پا ايجاد كند. شايعترين علت بروز اين عارضه، فتق ديسك است. پس از تشخيص سياتيك با استفاده از نوار عصب و عضله، اكثر افراد با مصرف دارو براي كاهش التهاب و همچنين فيزيوتراپي براي تقويت كمر، بهبود پيدا ميكنند. در برخي از موارد نيز ممكن است عمل جراحي لازم باشد.
راديكولوپاتي
راديكولوپاتي يا پينچ عصبي به آسيب ريشههاي عصبي نخاع گفته ميشود. ريشههاي عصبي از بين مهرههاي كمر عبور ميكنند و ممكن است در اين بين دچار فشار شده يا به اصطلاح پينچ شوند. راديكولوپاتي بيشتر در نواحي گردن و پايين كمر اتفاق مي افتد. اين عارضه با بروز درد، ضعف، مور مور و بي حسي در گردن، دستها، پايين كمر و يا پاها تشخيص داده ميشود. فتق ديسك و خارهاي استخواني ازجمله شايعترين علل بروز اين عارضه هستند. يكي از روشهاي تشخيص راديكولوپاتي، نوار عصب و عضله است. داروهاي ضد التهاب و فيزيوتراپي ميتوانند به درمان اين عارضه كمك كنند. در برخي از موارد ممكن است انجام عمل جراحي ضروري باشد.
نوروپاتي محيطي
نوروپاتي محيطي به معني آسيب ديدن عصبهايي است كه از مغز و نخاع به همه جاي بدن كشيده ميشوند. اين عارضه معمولاً براي آسيبهاي عصبي در دست و پاها استفاده ميشود. ازجمله علائم آن ميتوان به بي حسي، سوزش، مور مور شدن و درد اشاره كرد. ديابت يكي از اصليترين علل بروز نوروپاتي هاي محيطي است. ازجمله عوامل ديگر اين عارضه ميتوان به بيماريهاي خود ايمني، تومورها، وراثت و كمبودهاي غذايي اشاره كرد. در بسياري از موارد پزشكان علت اصلي بروز اين عارضه را نميدانند. درمان علت ايجاد كنندهي اين عارضه با تشخيص زودهنگام ميتواند مؤثر باشد. از داروهاي مختلفي نيز به منظور كاهش علائم استفاده ميشود.
ديستروفي يا تحليل عضلاني
ديستروفي عضلاني (MD) يك بيماري مزمن است كه به عضلات اسكلتي آسيب مي زند. اين عارضه باعث بروز ضعف پيشرونده ي پا و از دست رفتن كنترل حركات خواهد شد. ديستروفي هاي عضلاني متشكل از 30 بيماري ژنتيكي مختلف هستند. شايعترين نوع اين عارضه در كودكي شروع شده و بيشتر پسران را تحت تأثير قرار ميدهد. پزشكان براي درمان ديستروفي عضلاني از روشهاي مختلفي استفاده كرده و به منظور كنترل علائم و بهبود عملكرد عضلات از دارو استفاده ميكنند.
سندرم تونل تارسال
تشخيص سندرم تونل تارسال با نوار عصب و عضله
سندرم تونل تارسال در اثر فشرده شدن عصب تيبيال خلفي ايجاد شده و علائم آن ممكن است هرجايي در مسير اين عصب كه از سطح داخلي مچ پا عبور ميكند ديده شوند.
سندرم تونل تارسال شبيه به سندرم تونل كارپال بوده كه در مچ دست رخ ميدهد. هر دوي اين عارضهها در اكثر وارد شدن فشار به يك عصب در محيط بسته رخ ميدهند.
شما ميتوانيد براي كاهش التهاب و تسكين علائم فشار بر روي عصب، از داروهاي ضد التهاب (ازجمله داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي) استفاده كنيد. استراحت، استفاده از يخ، فشار و بالا نگه داشتن اندام ميتوانند به كاهش تورم و التهاب كمك كنند.
بيماري شاركو ماري توث
بيماري شاركو ماري توث (CMT) يك عارضهي عصبي وراثتي است. اين بيماري اعصاب حسي و حركتي در اندامها را تحت تأثير قرار ميدهد. اين بيماري ميتواند باعث ضعف عضلاني در پاها، بدشكليهاي كف پا، مشكل در راه رفتن و از بين رفتن حس پاها شود. ممكن است دستهاي بيمار نيز در مراحل بعدي بيماري تحت تأثير قرار بگيرند. بيماري شاركو ماري توث در اكثر موارد در اثر به ارث رسيدن جهشهاي ژنتيكي ايجاد ميشود. به دليل آسيبهاي عصبي در اين بيماري، نوار عصب و عضله ميتواند براي تشخيص آن مؤثر باشد. فيزيوتراپي، كاردرماني، وسايل ارتوپدي و عمل جراحي ميتوانند به مديريت ناتوانيهاي ناشي از اين بيماري كمك كنند.
اسكلروز آميوتروفيك جانبي
اسكلروز آميوتروفيك جانبي – ALS يا بيماري لو گريگ يك بيماري عصبي عضلاني پيشرونده است. ALS باعث ضعف عضلاني پاها و ناتواني شده و درنهايت منجر به نارسايي تنفسي خواهد شد. متخصصين به درستي علت بروز اين بيماري را نميدانند. پزشكان با استفاده از داروهاي مختلف روند آسيب زايي بيماري به اعصاب را كند كرده و علائم را كاهش ميدهند تا كيفيت زندگي فرد بيشتر شود.
الكتروميوگرام (EMG) و تست سرعت هدايت عصبي (NCV)
الكتروميوگرام (EMG) و تست سرعت هدايت عصبي (NCV)
الكتروميوگرام نوعي تست عضله بوده كه به طور غيرمستقيم اعصاب را نيز مورد آزمايش قرار ميدهد. اين آزمايش ممكن است توسط پزشكان مختلف تجويز شده ولي معمولاً توسط متخصص اعصاب و يا متخصص طب فيزيكي انجام ميشود. اين تست در مطب انجام شده و نيازي به بستري بيمار نخواهد بود. اين تست نيازمند آمادگي قبلي نبوده و بين 30 دقيقه تا 2 ساعت زمان خواهد برد.
تجويز EMG ممكن است دلايل مختلفي داشته باشد. دليل پزشك شما براي تجويز اين تست معمولاً پيدا كردن آسيبهاي عصبي در بدن است. ضعف عضلات ميتواند نشان دهندهي بيماريهاي عصبي يا عضلاني بوده كه الكتروميوگرافي ميتواند براي تشخيص آنها كمك كند. EMG روشي تشخيصي بوده و كاربرد درماني ندارد.
نحوهي انجام نوار عصب و عضله
اين آزمايش معمولاً در دو بخش انجام ميشود و در طي هر دو بخش، بيمار بر روي تخت و در كنار دستگاهي شبيه به رايانه دراز ميكشد. در طي تست هدايت عصبي، شوكهاي الكتريكي كوتاهي به پاي شما وارد ميشوند تا سرعت هدايت جريان در اعصاب اندازه گيري شود. بدين منظور، الكترودهاي كوچكي به نقاط مختلف پاي شما متصل ميشوند. در طي اين تست ممكن است احساس مور مور داشته باشيد ولي دردي احساس نخواهيد كرد. ممكن است اين آزمايش در اندام مختلف شما تكرار شده و اعصاب متفاوتي مورد بررسي قرار گيرند.
بخش دوم اين تست با استفاده از سوزن انجام شده و عضلات به شكل دقيقتر مورد بررسي قرار ميگيرند. در اين بخش، يك سوزن كوچك باريك وارد عضلهي در حال استراحت شده و به آرامي به سمت داخل ميرود تا فعاليت عضله ضبط شود. دستگاه EMG اين فعاليت را ضبط كرده و معمولاً صداهاي به گوش رسيده از عضله را بلندتر ميكند. ممكن است در هنگام وارد شدن سوزن به پوست درد خفيفي احساس شود ولي پس از آن بيشتر احساس فشار خواهيد كرد. در طي اين تست، هيچ دارويي از طريق سوزن تزريق نخواهد شد.
آماده سازي
آماده سازي براي تست بسيار ساده است. شما ميتوانيد انواع خوراكيها را خورده و داروهاي خود را مصرف كنيد. در صورتي كه از داروهاي رقيق كنندهي خون استفاده ميكنيد بايد درمانگر خود را مطلع سازيد چراكه وارد شدن سوزن به عضلهي شما ممكن است باعث خونريزي شود. در صورت استفاده از هر دارويي، قبل از انجام تست تكنسين مربوطه را مطلع سازيد. به منظور راحتي بيشتر، بهتر است لباس گشاد بپوشيد. براي انجام اين تست نيازي به بي حسي نيست ولي ممكن است به شما توصيه شود قبل يا بعد از انجام تست يك قرص آسپرين، استامينوفين و يا مسكنهاي ضعيف ديگر را مصرف كنيد. در اكثر موارد ميتوانيد پس از انجام تست رانندگي كرده و نيازي به همراه نخواهيد داشت.
نتيجه
نتيجهي آزمايش به پزشك تجويز كنندهي تست داده خواهد شد. نتيجهي آزمايش معمولاً در روز انجام آماده نيست چراكه محاسبات بيشتري بايد بر روي آن انجام شوند.
درمان مشكلات پا پس از تشخيص با نوار عصب و عضله
در موارد شديد كه روشهاي درماني محافظه كارانه پس از 4 تا 6 ماه نتيجهاي نداشتهاند، ميتوان از عمل جراحي استفاده كرد. براي اين كار محل درد يا آسيب شناسايي شده و برشهايي در پاراتنون ايجاد ميشوند. در صورت آسيبهاي شديد، ممكن است به پيوند تاندون براي ترميم بافت نياز باشد. پس از عمل جراحي، مدت زمان بي حركت بودن به اندازهي آسيب ترميم شده و نحوهي انجام جراحي بستگي خواهد داشت. معمولاً بيمار بايد به مدت 2 تا 6 هفته بي حركت باشد.
- چهارشنبه ۱۸ اسفند ۰۰ ۱۶:۰۸ ۳۴ بازديد
- ۰ نظر