جوانان؛ قربانيان سكته‌هاي قلبي و مغزي

جوانان؛ قربانيان سكته‌هاي قلبي و مغزي
آمارهاي وزارت بهداشت طي يكسال اخير نشان مي‌دهد سالانه ۹۳ هزار سكته قلبي در كشور اتفاق مي‌افتد، اين روزها تعداد مرگ‌وميرهاي ناشي از حملات قلبي نسبت به گذشته تا حدي كاهش يافته است اما بازهم هر روز تعداد زيادي از افراد در سراسر دنيا به سكته قلبي دچار مي‌شوند. اگرچه همه‌ي حملات قلبي به مرگ […]
آمارهاي وزارت بهداشت طي يكسال اخير نشان مي‌دهد سالانه ۹۳ هزار سكته قلبي در كشور اتفاق مي‌افتد، اين روزها تعداد مرگ‌وميرهاي ناشي از حملات قلبي نسبت به گذشته تا حدي كاهش يافته است اما بازهم هر روز تعداد زيادي از افراد در سراسر دنيا به سكته قلبي دچار مي‌شوند. اگرچه همه‌ي حملات قلبي به مرگ منجر نمي‌شود اما متأسفانه اگر يك فرد جوان دچار سكته‌ي قلبي شود، در اكثر مواقع فوت خواهد كرد.
علت ۹۰ درصد سكته‌هاي قلبي مشخص نيست
در اين زمينه يحيي ابراهيمي متخصص قلب و عروق در گفت‌وگو با ايسنا با اشاره به اين‌كه سكته قلبي يكي‌از بيماري‌هاي شايع در جامعه امروزي است، اظهار كرد: علت اصلي سكته‌هاي قلبي فشارخون بوده كه بين شمار زيادي از مردم شايع شده و كم‌وبيش افراد به آن دچار هستند.
وي با اشاره به اين‌كه با تغييرات فشارخون بروز سكته محتمل است، تصريح كرد: در چنين حالتي عروق شكننده مي‌شوند و احتمال پارگي در بالاترين حالت ممكن قرار مي‌گيرد و در صورت ايجاد لخته و يا پارگي شريان‌ها، سكته‌هاي قلبي و مغزي رخ مي‌دهند كه عمده بيماران قلبي با چنين حالتي مواجه مي‌شوند.
ابراهيمي با بيان اين‌كه علت ۹۰ درصد سكته‌هاي قلبي مشخص نيست، عنوان كرد: در ۱۰ درصدي كه علت‌ها تقريباً مشخص است ۸۰ درصدشان براثر نارسايي‌هاي كليوي و ۲۰ درصد ديگر نيز علت‌هاي چون چاقي، تغذيه نامناسب، عدم تحرك، ديابت و … است كه به بروز بيماري قلبي منجر مي‌شود.
اين متخصص قلب و عروق ادامه داد: شايع‌ترين موردي كه در بيماري‌هاي قلبي ديده مي‌شود كرونر است كه در آن عروق با نارسايي منجر و تنگي عروق رخ مي‌دهد و همين عامل باعث فوت و يا نارسايي افراد مي‌شود كه بعدها فرد به همين علت جان خود را از دست مي‌دهد.
وي با بيان اين‌كه معمولاً تنگي عروق در افراد منجر به آنژيوگرافي مي‌شود، اضافه كرد: ۸۰ درصد كساني‌كه آنژيوگرافي مي‌كنند به‌دليل نارسايي‌هاي قلبي و عروقي در سال‌هاي بعد ناچار به عمل جراحي باز مي‌شوند.
ابراهيمي با اشاره به اين‌كه در سطح دنيا سكته قلبي امري شايع است به طوري‌كه بيماري‌هاي قلبي و عروقي، سرطان‌ها و تصادفات سه‌ دليل اصلي مرگ‌ومير هستند، بيان كرد: مي‌توان با اتخاذ يك شيوه درست بيماري قلبي و عروقي را مديريت كرده و از بروز اين بيماري پيشگيري كرد.
فوت ۶۹۰۲ لرستاني / بيماري قلبي و عروقي بيشترين عامل مرگ‌ومير
در اين راستا مصطفي اماني‌پور مديركل ثبت‌احوال لرستان در گفت‌وگو با ايسنا اظهار كرد: در ۹ ماهه سال جاري شش هزار و ۹۰۲ واقعه فوت در استان به ثبت رسيده است كه از اين تعداد چهار هزار و ۴۷ نفر مرد و دو هزار و ۸۵۵ نفر زن بوده‌اند.
وي با اشاره به اين‌كه به‌طور متوسط در هر شبانه‌روز ۲۵ مورد فوت به ثبت رسيده‌است، افزود: از تعداد كل فوت‌هاي ثبت شده چهار هزار و ۹۶۵ مورد شهري و يك هزار و ۹۳۷ مورد روستايي بوده‌اند.
اماني‌پور تأكيد كرد: ۹۲.۶ درصد از فوت‌هاي استان در مهلت قانوني ۱۰ روزه به ثبت رسيده‌است.
مديركل ثبت‌احوال لرستان در رابطه با علل فوت در استان، عنوان كرد: مهم‌ترين عامل مرگ‌ومير در اين مدت بيماري‌هاي قلبي و عروقي با دو هزار و ۵۴۲ واقعه و بيماري‌هاي تعريف شده مانند كهولت شن با ۹۱۴ واقعه، سرطان و ساير تومورها با ۷۴۹ واقعه و حوادث غيرعمدي با ۷۰۰ واقعه بوده است.
وي تأكيد كرد: بيماري‌هاي قلبي و عروقي با ۳۶.۸ درصد بيشترين عامل در مرگ‌ومير در استان دارد.
بيماري‌هاي عروقي از مشكلات زندگي پشت‌ميزنشيني
در اين زمينه دكتر عباس پزشكي معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي لرستان با بيان اينكه زندگي پشت‌ميزنشيني و عاري از تحرك مشكلاتي را به وجود آورده است، اظهار كرد: اين مشكلات زمينه‌ساز خيلي از بيماري‌هاي عروقي است كه روي مغز و قلب اثر مي‌گذارد.
وي با اشاره به اين‌كه استرس بالا، نوع رژيم غذايي، تمايل به مصرف فست فود، غذاهاي چرب، مصرف نمك و شيريني‌جات، كم‌تحركي و استعمال دخانيات و… منجر به افزايش فشارخون، قند و بروز بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي و مغزي خواهد شد، عنوان كرد: در بحث پيشگيري رعايت رژيم غذايي، محدود كردن مصرف فست‌فودها، انجام چكاپ قند، چربي، فشارخون و در اولويت قراردادن رژيم كم‌نمك توصيه مي‌شود.
حمله‌هاي قلبي اوايل صبح رخ مي‌دهد
پزشكي با طرح اين سؤال كه در زمان رخ دادن بيماري وظيفه اطرافيان چيست؟ افزود: در زمينه بيماري‌هاي قلبي، چند ساعت اول براي احياي بيمار بسيار مهم است؛ حمله‌هاي قلبي اوايل صبح رخ مي‌دهد و در افرادي كه سابقه قند، چربي و فشارخون دارند چنانچه در اين زمان دچار درد قفسه سينه تا چانه، درد در قسمت دست چپ و راست همراه با علائمي نظير تنگي نفس، تپش قلب، تعريق سرد، سرگيجه و حالت تهوع شوند بايد بلافاصله به اورژانس ۱۱۵ اطلاع داده شود، آمبولانس مجهز به دستگاه نوار قلب هستند كه تكنسين اورژانس مي‌تواند با گروه قلب و كد ۲۴۷ بيمارستان شهيد مدني اطلاع‌رساني كند.
علت سكته حاد قلبي لخته شدن خون و مسدود كردن رگ خوني
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي لرستان با اشاره به اين‌كه كد ۲۴۷ را در بيمارستان شهيد مدني فعال كرديم و متخصصين قلب در آنجا مستقر هستند تا بتوانند ۲۴ ساعته به بيماران ارائه خدمات دهند، افزود: نياز است مردم با مشاهده علائم فوق بيمار خود را به سانتر قلب كه بيمارستان شهيد مدني است انتقال داده و يا با اورژانس ۱۱۵ تماس بگيرند.
وي علت سكته حاد قلبي را لخته شدن خون در رگ كه منجر به مسدود كردن رگ خوني مي‌شود دانست و اضافه كرد: لازم است براي حل كردن لخته خون تحت نظر پزشك داروي استرپتوكيناز استفاده شود كه مصرف آن از بروز حمله قلبي جلوگيري مي‌كند.
سكته خاموش در بيماران ديابتي
پزشكي با بيان اين‌كه درد قلبي آنقدر شديد است كه به گفته بيماران انگار سنگ بزرگي روي قفسه سينه گذاشته شده است لذا هر فردي كه بالاي ۴۰ سال دارد و دچار چنين علائمي شد لازم است ابتدا نوار قلب از او گرفته شود، بيان كرد: بيماران ديابتي به دليل اينكه دچار نوروپاتي عصبي هستند ممكن است دردي را احساس نكنند كه به آن سكته خاموش گفته مي‌شود.
در سال‌هاي اخير تعداد جوانان و به‌خصوص ورزشكاراني كه به‌خاطر ايست قلبي ناگهاني در هنگام ورزش فوت مي‌كنند، به‌شدت افزايش يافته است.
واقعيت اين است كه متأسفانه آمار دقيقي از اين موضوع در دسترس نيست. بعضي‌ها از رسيدن سن سكته قلبي به ۳۰ سال مي‌گويند و در بعضي اظهارنظرها حتي پاي سن ۲۰ سال در ميان است. مهم‌ترين توصيه‌هاي پزشكان به جوانان و ميان‌سالان علاوه‌بر اصلاح سبك زندگي، مراجعه منظم و مداوم به پزشك براي كنترل وضعيت جسماني و حفظ يك الگوي ثابت ورزشي براي فرار از كم تحركي است.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.