نوار عصب و عضله
تست نوار عصب و عضله
تست نوار عصب و عضله يك بررسي تشخيصي براي پي بردن به عملكرد عصب هاي محيطي بدن انسان است. بدن انسان يك مولد الكتريسيته است و هدف از توليد اين الكتريسيته انتقال پيام ها بين مغز و ديگر اعضاي بدن از جمله اندام هاست. انتقال پيام بصورت حس لمس، درد، فشار، گرما در پوست و ديگر حسهايي مثل ديدن، شنيدن و … از ارگان ها و اندام به مغز از طريق عصب انجام ميشود. همچنين دستورات مغز به اندام ها براي انجام دادن كارهايي مثل حركت دادن عضو از طريق ارسال پيام بوسيله عصب ها صورت مي پذيرد.
نوار عصب و عضله با ثبت و تحليل اين امواج الكتريكي اطلاعات مفيدي را در زمينه عملكرد عصب و آسيب هاي احتمالي در اختيار پزشك مي گذارد. با اين تست مي توان شدت و محل آسيب عصبي را مشخص كرد و نيز مي توان شواهدي از ترميم عصب را نيز در اين تست بررسي كرد.
كاربردهاي تشخيصي نوار عصب و عضله
تعيين شدت آسيب ريشه عصب در بيرون زدگي هاي ديسك كمر و گردن
تعيين محل گيرافتادگي هاي عصب هاي محيطي بدن
سفارش طراحي سايت در كارلنسر با قيمت توافقي
خريد بليط لحظه آخري هواپيما از فلايتيو
خريد ساك پارچه اي
كلاه تبليغاتي
درمان ديسك كمر با آندوسكوپي ديسك كمر
تشخيص سندرم تونل كارپال و تعيين شدت آن
تشخيص سندرم تونل كوبيتال و تعيين شدت آن
تشخيص سندرم خروجي قفسه سينه (دنده گردني)
تشخيص آسيب هاي عصبي ناشي از بريدگي و له شدگي عصب و شدت اين آسيب ها
بررسي ميزان ترميم عصب بعد از پيوند عصب
تشخيص بيماري ها عضله مثل ميوپاتي هاي ارثي و اكتسابي
تشخيص بيماري هايي موتور نورون مثل ALS
تشخيص بيماري هاي محل اتصال عصب و عضله مثل مياستني گراويس
تست نوار عصب و عضله در بيرون زدگي ديسك كمر
نوار عصب يكي از تستهاي بسيار كمك كننده در صدمات عصب و تشخيص دردهاي ناشي از آسيب و فشار عصبي در دست و پا مي باشد. همانطور كه اشاره شده تست نوار عصب مي تواند محل آسيب عصبي و ميزان آسيب عصب را تعيين كند؛ درگيري عصب ناشي از فشار حاصل از بيرون زدگي ديسك روي ريشه هاي عصبي كه اصطلاحا در بيرون زدگي ديسك كمر سياتيك هم گفته مي شود، از اين قاعده مستثني نيست.
علايم دربيرون زدگي ديسك كمر
گاهي با بيماراني برخورد مي كنيم كه داراي درد، گزگز، احساس سوزن سوزن شدن و خستگي و گرفتگي در پاها مي باشند و انجام تستهاي مكرر در آنها از جمله ام آر آي، سي تي اسكن، سونوگرافي و ديگر تست هاي تشخيصي تصويربرداري و آزمايشگاهي نرمال بوده است اما تست نوار عصب و عضله بيماري و درگيري ديسك يا آرتروز مهره ها و فشار ثانويه آن روي عصب را نشان داده است. گاهي بيرون زدگي ديسك كمر و يا تنگي كانال نخاعي بدون اينكه درد قابل توجهي در ناحيه كمر ايجاد كنند، باعث ايجاد علائم در پاها شده كه مي توان با انجام نوار عصب و عضله اين بيماري را تشخيص داد.
فاكتور هاي درماني بيرون زدگي ديسك
همچنين براي تصميم گيري در مورد درمان بيرون زدگي ديسك چند فاكتور مهم علاوه بر ام آر آي وجود دارد. هر بيرون زدگي ديسك كمر نياز به جراحي ندارد، حتي اگر بيرون زدگي از نوع شديد يا اكستروژن ديسك باشد. مهمترين فاكتور فشار روي ريشه عصب و نتايج حاصل از اين فشار است كه در قدم اول معاينه دقيق بيمار و بررسي قدرت عضلات تعيين كننده است و بعد از آن تست نوار عصب و عضله است كه اطلاعاتي در مورد حاد يا مزمن بودن و شدت آسيب و از بين رفتن رشته هاي عصبي احتمالي به پزشك مي دهد. اطلاعات حاصل از نوار عصب و عضله به پزشك كمك مي كند، تصميم بگيرد كه بيرون زدگي ديسك نياز به جراحي دارد و يا بهتر است با روش غيرجراحي درمان شود و از بين روش هاي غيرجراحي درمان ديسك كمر هم مناسب ترين روش براي بيمار انتخاب شود.
گاهي نيز يك ديسك براي بيمار كمردرد و يا درد در پاها ايجاد مي كند اما بيمار كاملا بهبود مي يابد اما پس از مدتي دوباره علائم بيمار برمي گردد. تعيين اين مسئله كه آيا درگيري عصبي جديد رخ داده است يا همان مسئله قديمي باعث درد بيمار شده است، با تست نوار عصب و عضله انجام مي شود.
گاهي بيمار تحت عمل جراحي ديسك قرار مي گيرد اما بعد از مدتي درد بيمار بهبود نمي يابد يا بدتر مي شود و يا پس از مدتي بهبودي درد به همان شكل يا نوع ديگري باز مي گردد؛ در اين موارد تعيين اينكه آيا بيرون زدگي ديسك ديگري عامل اين مشكل است يا چسبندگي حاصل از جراحي باعث علائم بيمار شده است و يا در حين جراحي به اعصاب آسيب وارد شده تست نوار عصب و عضله و مقايسه آن با تست نوار قبل از عمل همراه با ام آر اي با تزريق مي تواند كمك كننده باشد.
درمان كمر درد
تست نوار عصب و عضله در گيرافتادگي هاي عصبي خصوصا سندرم تونل كارپال
يكي ديگر از موارد كاربرد تست نوار عصب و عضله تعيين گير افتادگي عصب و آسيب حاصل از اين گيرافتادگي در مناطق مختلف مي باشد. براي تعيين گيرافتادگي هاي عصب در دست از نوار عصب اندام هاي فوقاني و براي تعيين گيرافتادگي هاي عصب در پاها كه ناشايع تر از دست هاست از نوار عصب اندام هاي تحتاني استفاده مي شود.
يكي از اين بيماري هاي كه در تست نوار عصب و عضله دست مي توان تشخيص داد، سندرم تونل كارپ مي باشد كه در نتيجه فشار و گيرافتادگي عصب مدين در مچ دست به وجود مي آيد و تا به امروز دقيق ترين و در دسترس ترين راه تشخيص بيماري تونل كارپ يا اصطلاحا CTS نوار عصب و عضله از دست ها است. اين بيماري كه موجب خواب رفتگي، درد و حس سوزش، گزگز و مورمور و سوزن سوزن شدن در انگشتان دست مي شود، از آسيب خفيف رشته هاي عصبي حسي شروع شده و به آسيب شديد رشته هاي عصبي حركتي ختم مي شود و نهايتا موجب اختلال حركت انگشتان خصوصا شست مي شود. تشخيص به موقع موارد خفيف بيماري كه با نوار عصب و عضله امكان پذير است و درمان به موقع اين بيماري، مي تواند از عمل جراحي و اختلال عملكرد دست جلوگيري كند.
علاوه بر عصب مدين ممكن است عصب اولنار هم در آرنج و كمتر در مچ دست، گير بيفتد و گزگز و خواب رفتگي انگشت كوچك و نيمي از انگشت حلقه را ايجاد كند؛ در اين موارد هم تست نوار عصب و عضله مي تواند محل گيرافتادن و ميزان آسيب عصبي را مشخص كند و در نهايت درمان موثر صورت گيرد.
طب فيزيكي و توانبخشي يك رشتهٔ پزشكي تخصصي باليني است كه به بررسي، پيشگيري و درمان معلوليتها و ناتوانيهاي فيزيكي ميپردازد.
استفاده از لفظ فيزيكي در اين رشته بيشتر اشاره به فيزيك بدن و كالبد است.
استفاده از وسايل و مواد فيزيكي در درمان بيماريها ريشه در تاريخ بشر دارد اما توجه روزافزون به اين نوع درمان و گسترش اطلاعات علمي در اين زمينه باعث شد از سال ۱۹۴۷ بورد تخصصي رشته طب فيزيكي و توانبخشي در آمريكا تصويب شود. در حال حاضر طب فيزيكي و توانبخشي شامل سه بخش طب توانبخشي، طب فيزيكي و الكترودياگنوز است. اين رشته به صورت مختصر «فيزياتري» Physiatry و متخصصين اين رشته «فيزياتريست» Physiatrist نام دارند كه از لغت يوناني physikos به معناي «فيزيك» و iatreia به معناي «هنر درمان» گرفته شدهاست. فيزياتريست از درمانهاي غير داروئي در كنار ساير درمانهاي متداول در درمان بيماريها استفاده ميكند و علاوه بر درمان بيماري در جهت رسيدن به حداكثر عملكرد بيمار و بهبود كيفيت زندگي تلاش مينمايد.
گروه پزشكان متخصص طب فيزيكي و توانبخشي متشكل از دوازده تن از پزشكان متخصص رشته طب فيزيكي و توانبخشي فارغالتحصيل از دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي تهران است كه هم اكنون در شهرهاي مختلف كشور در حال خدمت و ويزيت بيماران هستند.
هدف از اين همكاري آشنايي جامعه با خدمات طب فيزيكي و توانبخشي و نيز آگاهي بيماران با روشهاي پيشگيري، تشخيص و درمان بيماري هاي اسكلتي-عضلاني و ستون فقرات در فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي است.
گروه تخصصي پزشكان طب فيزيكي و توانبخشي جمعي متشكل از ۱۲ متخصص اين رشته است كه با بالاترين رتبه در امتحان تخصص وارد اين رشته در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي شده اند.
اكثريت پزشكان اين گروه داراي بورد تخصصي بوده و برخي عضو علمي دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور هستند و يا سابقه عضويت در هيئت علمي را در رزومه كاري خود دارند.
اعضاي اين گروه علاوه بر فعاليت جمعي به منظور آموزش بيماران، فعاليت هاي آموزشي درون گروهي دارند كه باعث مي شود همواره با علم روز پزشكي به درمان بيماران خود بپردازند.
همچنين پزشكان اين مجموعه بيماراني را كه در تشخيص و درمانشان چالشهايي به وجود مي آيد، در گروه واتس آپي مجموعه مطرح كرده، تا جمعي دوازده نفره براي تشخيص و درمان اين موارد تصميم بگيرند.
- یکشنبه ۰۷ آذر ۰۰ ۱۶:۵۰ ۱۲ بازديد
- ۰ نظر