مواجهه با كسي كه تشنج كرده است
تحريك الكتريكي غيرطبيعي بخشي از مغز يا تمام آن سبب بروز تشنج ميشود كه در بيمار با اختلال هوشياري، حركات غيرطبيعي در اندام ها، بي اختياري ادرار، گاز گرفتن زبان و ... همراه است.
اگر صرفا قسمتي از مغز تحريك الكتريكي غيرطبيعي داشته باشد؛ مثلا بيمار دچار حركات غيرعادي در يك دست و بيحركتشدن دست پس از پايان تشنج ميشود و در صورت تحريك تمام مغز معمولا بيمار هوشياري خود را از دست داده، روي زمين ميافتد و اندامها سفت شده يا دچار حركات شديد و مكرر ميشوند.
مشاهده بروز تشنج در يكي از اطرافيان معمولا تجربهاي ترسناك براي افرادي است كه با چنين مواردي مواجهه نداشتهاند اما نكته كليدي اول در برخورد با بيماري كه دچار تشنج شده حفظ خونسردي شماست.
درصورتيكه با چنين صحنهاي مواجه شديد خود را به نزديك بيمار رسانده و ابتدا سعي كنيد عينك را از روي چشم او برداشته و اجسامي كه اطرافش قرار دارند را دور كنيد تا به دنبال حركات شديد، اندامها دچار آسيب نشوند.
با خاتمه تشنج ترجيحا بيمار را به پهلوي چپ خوابانده و كمك كنيد تا ترشحات دهان يا غذايي كه احيانا در دهان وجود دارد تخليه شوند، زيرا با توجه به از دست رفتن هوشياري امكان ورود ترشحات يا غذا به مجاري هوايي وجود دارد كه ممكن است سبب اختلال تنفسي يا عوارض ريوي بعدي شود. از سوي ديگر، تلاش براي نگهداشتن اندامها و جلوگيري از حركت آنها اقدام مفيدي نيست.
درصورتيكه آن فرد سابقه تشنج ندارد يا اينكه تشنج بيش از پنج دقيقه طول بكشد لازم است به كمك ديگران به اورژانس اطلاع دهيد و بيمار را در اولين فرصت به مركز درماني برسانيد.
اگر تشنج بيمار به فاصله كوتاهي قطع شد معمولا چند دقيقه تا بههوشآمدن وي زمان ميبرد. طبيعتا در اين مقطع زماني و در شرايطي كه بيمار كاملا هوشيار نيست تلاش براي خوراندن مايعات مانند آبقند يا داروهاي وي ممكن است سبب ورود اين مواد به مجاري هوايي و تهديد بيشتر جان بيمار شود.
با هوشيار شدن بيمار سعي كنيد او را آرام كرده و اطمينان دهيد كه حالش خوب است. به خاطر داشته باشيد گرچه بروز تشنج ميتواند سبب اضطراب و نگراني در شما شود اما تلاش براي كمكرساني صحيح به بيمار و پس از آن اقدام به انجام بررسيهاي تشخيصي و درماني در جهت كشف علت تشنج بهترين اقدام و كمك به آن فرد است.
دكتر عليرضا طبيب خويي - جراح مغز و اعصاب / روزنامه جام جم
- سه شنبه ۰۲ آذر ۰۰ ۱۶:۴۰ ۱۶ بازديد
- ۰ نظر