علامت اصلي آلزايمر چيست؟

دكتر سيدجواد حسيني نژاد، در برنامه ضربان شبكه سلامت سيما، در پاسخ به اين سوال كه حافظه چيست، گفت: حافظه تركيب سه فعاليت در مغز است. مهم‌ترين قسمت، ثبت و دريافت اطلاعات از محيط است كه در لوب گيجگاهي ذخيره مي‌شود، تا فرد در زمان لازم بتواند آن‌ها را بازيابي كند. اين سه فرآيند، حافظه نام دارد و هرگونه اختلالي در اين سه مرحله، با اختلال حافظه همراه است.گاهي استرس زياد باعث عدم تمركز و ثبت نشدن وقايع در مغز مي‌شود، كه با فراموشي حاصل از آلزايمر، تفاوت دارد.

وي افزود: مهم‌ترين علامت بيماري آلزايمر، اختلال حافظه است. در بيماري آلزايمر، معمولاً اطرافيان بيمار شكايت دارند و خود بيمار هيچ گونه شكايتي ندارد.

اين متخصص مغز و اعصاب، حافظه فوري، حافظه اخير و حافظه دور را، سه قسمت اصلي حافظه دانست و يادآوري كرد: مهم‌ترين قسمت از حافظه كه در بيماران آلزايمري آسيب مي‌بيند، حافظه اخير است. اين افراد، حوادث چند ساعت پيش را فراموش مي‌كنند، اما حوادث سال‌هاي دور را به خاطر سپرده اند. از جمله افتراق انواع فراموشي‌ها، اين است كه كساني كه مبتلا به آلزايمر نيستند، در همه انواع حافظه دچار مشكل مي‌شوند. همچنين در بيماري كم كاري تيروئيد، كمبود ويتامين B ۱۲، افسردگي و استرس‌هاي روحي و رواني، ميزاني از اختلال حافظه وجود دارد كه پس از درمان، قابل برگشت است و نبايد با اختلال حافظه بيماري آلزايمر، اشتباه شود.

وي افزود: در آمريكا حدود ۲۰ درصد افراد بالاي ۶۵ سال، به درجاتي از بيماري آلزايمر مبتلا هستند، اين آمار در افراد بالاي ۸۵ سال به ۴۰ درصد افزايش مي‌يابد.

اين متخصص مغز و اعصاب در پاسخ به اين سوال كه آيا آلزايمر، تنها از دست دادن حافظه اخير است يا موارد ديگري را نيز شامل مي‌شود، گفت: در بيماري آلزايمر، قسمت‌هاي مختلف از مغز توسط «انباشت پروتئيني» كه در سلول‌هاي مغز صورت مي‌گيرد، باعث تخريب سلول‌هاي مغز مي‌شود.

طبيعتاً علائم آلزايمر تنها به اختلالات حافظه محدود نمي‌شود و به تناسب اين كه چه قسمتي از مغز درگير شود، علائم متفاوت خواهد بود.

حسيني نژاد افزود: اگر قسمت جلوي پيشاني مغز درگير شود، فرد علائمي از اختلال شخصيت و افسردگي پيدا مي‌كند. يكي از مشكلاتي كه اطرافيان فرد آلزايمري را آزار مي‌دهد؛ توهم‌هاي ناشي از بدبيني است، بي قراري و خروج از منزل نيز از ديگر علائم بيماري آلزايمر است.

توهم و هذيان فرد مبتلا به آلزايمر، در اختيار خودش نيست، توصيه مي‌شود در برخورد با اين افراد، هيچ گونه تأييد و انكاري، انجام نگيرد، بهترين كار اين است كه سعي كنيد موضوع را عوض كرده و با موضوع‌هاي خوشايند بيمار، با او صحبت كنيد.

حسيني نژاد افزود: علائم آلزايمر در تاريكي هوا شديدتر مي‌شود، به همين جهت، براي جلوگيري از اين مسئله توصيه مي‌شود نور داخل منزل را به نحو مناسبي تنظيم كنيد.

وي به فرزندان خانواده‌ها توصيه كرد: پدر و مادر‌ها را از خانه قديمي خودشان خارج نكنيد، زيرا اين افراد با محيط آشناي قبلي، خاطره و انس دارند كه در حفظ آرامش آنها، بسيار تأثيرگذار است.

حسيني نژاد همچنين در پاسخ به اين سوال كه آيا مي‌توان به طور صددرصد از بروز ابتلاء به آلزايمر جلوگيري كرد، افزود: مي‌توانيم علائم را به تأخير بياندازيم و از شدت آن بكاهيم، اما نمي‌توان به طور صد درصد از بروز آن پيشگيري كرد.

اين متخصص مغز و اعصاب گفت: بيماري آلزايمر معمولاً به يك زمينه مستعد ژنتيكي و همچنين عوامل محيطي، براي بروز خود نيازمند است. تحقيقات انجام گرفته، مؤيد اين نكته است؛ افرادي كه سابقه مطالعه بيشتري دارند، ديرتر به آلزايمر مبتلا مي‌شوند و يا در صورت ابتلاء، خفيف‌تر مبتلا مي‌شوند، زيرا در اين افراد سلول‌هاي مغزي، مرتب در حال فعاليت هستند و بازسازي و قوي‌تر مي‌شوند، وي همچنين، از ورزش به عنوان عاملي كه در جلوگيري از انواع بيماري‌ها مؤثر است، نام برد.

بيشتر بخوانيد : نوار عصب و عضله كودكان

وي در پاسخ به اين سوال، كه آيا غذا‌ها مي‌توانند در ابتلاء افراد به آلزايمر نقش داشته باشد، گفت: غذا‌هاي چرب و پر پروتئين، غذا‌هاي فرآوري شده و صنعتي، فرد را مستعد ابتلاء به اين بيماري مي‌كند و يا حتي ممكن است، ابتلاء به اين بيماري را سرعت بخشد.

حسيني نژاد افزود: مصرف غذا‌هاي حاوي فسفر، سلنيوم و منيزيوم، به بازسازي سلول‌هاي مغزي كمك مي‌كند. همچنين به افرادي كه خام گياه خوار هستند، از نظر كمبود ويتامين B ۱۲ (كه با اختلال حافظه همراه است)، هشدار داد.

وي همچنين از آلودگي هوا، به عنوان عامل مؤثر در ابتلاء به آلزايمر نام برد و گفت: درمان‌هاي دارويي تنها سير پيشرفت آلزايمر را كُند مي‌كنند و بر درمان مؤثر نيستند. شايد در آينده بتوان با استفاده از سلول‌هاي بنيادي در درمان بيماري آلزايمر موفق بود.

منبع :ميگنا

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.