آيا بعد از كوويد احساس فراموشي مي‌كنيم؟

 

 

  ايسنا/كرمان مطالعات برخي از دانشمندان بخش اعصاب دانشكده پزشكي دانشگاه هال يورك نشان مي‌دهد كه ويروس كوويد ۱۹ مي‌تواند بر حافظه كوتاه مدت تأثير بگذارد.

به گزارش ايسنا، در مقاله‌اي كه توسط برخي از دانشمندان بخش اعصاب دانشكده پزشكي دانشگاه هال يورك انگلستان منتشر شده، آمده است: اگرچه به خوبي شناخته شده است كه كوويد به صورت مستقيم بر سيستم تنفسي تأثير مي گذارد، اما شايد كمتر شناخته شده باشد كه اين ويروس مي‌تواند بر عملكرد شناختي نيز تأثير بگذارد.

بسياري از افراد مبتلا به كوويد، پديده‌اي را تجربه مي‌كنند كه معمولاً «مه مغزي» ناميده مي‌شود، كه مي‌تواند شامل مشكلات در يادآوري، تمركز و انجام كارهاي روزانه باشد. «مه مغزي» همچنين مي‌تواند نشانه‌اي از كوويد طولاني باشد، كه در آن افراد ماه‌ها يا حتي سال‌ها پس از عفونت از علائم مداوم كوويد رنج مي‌برند.

در يك مطالعه اخير، ما دريافته ايم كه كوويد بر عملكرد حافظه فعال تأثير منفي مي‌گذارد، (فقط در بزرگسالان ۲۵ سال به بالا) اما نتايج ما نشان مي‌دهد كه عملكرد حافظه مي‌تواند در طول زمان پس از عفونت كوويد بهبود يابد، اما افرادي كه علائم مداوم دارند ممكن است همچنان در «حافظه كاري» خود مشكل داشته باشند.

«حافظه كاري»، شكلي از حافظه كوتاه مدت بوده كه به ما اجازه مي دهد تا در حين انجام كارهايي مانند حل مسئله، خواندن يا گفتگو و ... اطلاعات را ذخيره و بازيابي كنيم. بنابراين اختلال در عملكرد «حافظه كاري» مي‌تواند تأثير قابل توجهي بر زندگي روزمره فرد داشته باشد.

در مطالعات قبلي رابطه بين كوويد و عملكرد شناختي نشان داده‌ شده است اما آنها معمولاً شامل نظرسنجي‌هاي طولاني با وظايف متعدد بوده‌ و اغلب تنها بر روي مواردي تمركز داشته كه شديداً تحت تأثير عفونت كوويد قرار گرفته‌ بودند اما در اين تحقيق به دنبال آن بوديم كه چيزي ساده‌تري را ارائه دهيم كه تا حد امكان مخاطبان گسترده‌اي را درگير كند و به ما اجازه دهد تا به‌ سرعت تأثير كوويد را بر عملكرد «حافظه فعال» ارزيابي كنيم. بنابراين ما يك نظرسنجي آنلاين ناشناس و مسابقه حافظه با عناصر گيميفيكيشن طراحي كرديم كه مي‌توان آن را به سرعت از طريق پلتفرم‌هاي مختلف از جمله گوشي‌هاي هوشمند، تبلت‌ها و رايانه‌هاي شخصي تكميل كرد.

اين نظرسنجي شامل سؤالاتي در مورد وضعيت كوويد شركت كنندگان و هرگونه علائم مداوم در صورت وجود، بود. همچنين از آنها خواسته شد تا مشكلات شناختي خود را ارزيابي كنند. به عنوان مثال در مورد توانايي آنها در به خاطر سپردن چيزها يا تمركز بر روي وظايف. مسابقه يك بازي حافظه كاري تصويري بود كه در آن شركت كنندگان بايد تصاوير ميوه ها، حيوانات، اعداد يا اشياء را به خاطر سپرده و به ياد بياورند.

بيش از ۵۴۰۰ نفر در اين مطالعه بين دسامبر ۲۰۲۰ و ژوئيه ۲۰۲۱ در طيفي از گروه هاي سني مختلف از ۱۸ تا ۲۴ سال، تا ۸۵ سال به بالا، شركت كردند كه حدود ۳۱.۴ درصد از شركت كنندگان مبتلا به كوويد و ۶۸.۶ درصد نيز مبتلا نبودند.

نمرات حافظه براي گروه كوويد در مقايسه با گروه غير كوويد در هر رده سني به جز جوانترين گروه، (۱۸ تا ۲۴ سال)، به طور قابل توجهي كمتر بود. در اين مطالعه يك همبستگي مثبت بين تعداد ماه هايي كه از ابتلا به كوويد (كمتر از يك تا ۱۷) مي گذرد و نمرات حافظه مشاهده شده كه نشان مي دهد عملكرد حافظه مي تواند در طول زمان پس از عفونت كوويد بهبود يابد.

تقريباً ۵۰ درصد از گروه كوويد گزارش كردند كه علائم كوويد مداوم داشته و اين شركت كنندگان در مقايسه با كساني كه به كوويد مبتلا اما علائم مداوم نداشتند احتمال بيشتري داشته كه نمرات حافظه پايين تري داشته باشند.

اگرچه نمي‌دانيم شركت‌كنندگان در اين تحقيق به كدام گونه‌هاي كوويد آلوده شده‌ بودند، اما اين مطالعه در زماني انجام شد كه سويه هاي آلفا و دلتا به صورت برجسته در دنيا در حال گردش بود و هنوز خبري از سويه اميكرون نبود ضمن آنكه براي تعيين تأثير انواع اميكرون بر عملكرد «حافظه فعال» و همچنين اينكه آيا واكسيناسيون ممكن است نقش محافظتي داشته باشد، يا خير به تحقيقات بيشتري نياز است.

همچنين اين مطالعه نمي تواند نشان دهد كه عفونت كوويد چيست كه باعث نقص حافظه و مه مغزي مي شود ولي مطالعات آينده بر روي اندازه گيري فعاليت مغز در افراد مبتلا به كوويد و بدون كوويد طولاني در حالي كه آنها وظايف «حافظه كاري» را انجام مي دهند، با استفاده از تكنيك هايي مانند الكتروانسفالوگرافي و تصويربرداري تشديد مغناطيسي مي تواند انجام شود كه اميدواريم اين رويكرد بينش جديدي را در مورد چگونگي تأثير كوويد بر مغز افراد مبتلا به كوويد طولاني مدت به ما ارائه دهد.

متخصص مغزو اعصاب در تهران

به گزارش ايسنا، در پايان اين مقاله آمده است: يافته‌هاي اين تحقيق مبني بر اينكه به نظر مي‌رسد «حافظه فعال» در طول زمان بهبود مي‌يابد، مي‌تواند نقطه اميدواري باشد. اما از آنجايي كه عملكرد «حافظه فعال» ممكن است در افرادي كه علائم كوويد مداوم دارند همچنان مختل شود، پيشنهاد مي شود كه يك رويكرد جامع براي درمان بيماران مبتلا به كوويد طولاني مدت بر روي حافظه تمركز كند.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.