پرخوابي موجب چه بيماري‌هايي مي‌شود؟

پرخوابي موجب چه بيماري‌هايي مي‌شود؟
خواب زياد اگرچه بيماري نيست اما مي‌تواند نشانه بيماري باشد.
به گزارش گروه وب‌گردي خبرگزاري صدا و سيما، شايد خيلي افراد در كنار ما باشند يا حتي خود ما علاقه‌اي به خواب بيشتر داريم. خواب كافي براي داشتن پوست زيبا، بدن سالم و آرامش ذهني لازم است اما پرخوابي پيامد‌هاي مضري براي سلامت انسان دارد.
كم‌خوابي
كمبود خواب، علت همه‌چيز از تصادفات اتومبيل گرفته تا خطا‌هاي پزشكي و بروز انواع بيماري‌ها است.
هر ساله فقط در آمريكا، سالانه صدهزار مرگ و مير در بيمارستان‌ها به دليل خطا‌هاي پزشكي رخ مي‌دهد و نشان داده شده كه كمبود خواب سهم مهمي در اين مرگ و ميرها داشته است.
تخمين زده مي‌شود ۲۷ درصد از آمريكايي‌ها در خواب مشكل دارند، در حالي‌كه تقريباً ۱۶۴ ميليون تن در هفته از مشكلات مربوط به خواب رنج مي‌برند.
به گفته كارشناسان علمي، برنامه‌هاي كاري، تغيير در زندگي شخصي و مسائل مربوط به سلامت عمومي همگي مي‌توانند در نخوابيدن نقش عمده‌اي داشته باشند. با اين حال اگر به درستي با آن برخورد نشود، محروميت از خواب مي‌تواند خطرناك باشد.
در حقيقت، كمبود خواب فقط نمي‌تواند براي سلامتي خود شخص خطرناك باشد، بلكه براي اطرافيان نيز خطرناك است.
 
بيماري‌هاي پرخوابي
 
اكنون، تحقيقات جديدي در مركز تحقيقات ايمز ناسا انجام شده كه نشان داد طيف وسيعي از آزمايشات حركت چشم، يك نشانگر قابل اعتماد براي از دست دادن خواب است.
مركز تحقيقات ايمز يك مركز سازمان ناسا است و در بخشي از دره سيليكون، فرودگاه صحرايي فدرال موقت، در ايالت كاليفرنيا واقع شده‌ است.
محققان دريافتند كه يك مجموعه ساده و به راحتي قابل دستيابي از اندازه‌گيري حركت چشم مي‌تواند بينش دقيقي از هرگونه نقص عصبي احتمالي ارائه دهد. جالب‌تر از همه، اين اندازه‌گيري‌هاي مشابه به‌طور بالقوه مي‌تواند براي شناسايي اختلالات مربوط به خواب ناشي از الكل يا حتي آسيب مغزي باشد.
خواب بيش از اندازه با ابتلا به بيماري‌هاي زيادي مرتبط است و معمولا پيشنهاد مي‌شود افراد بزرگسال تا ۹ ساعت در شبانه‌روز بخوابند. در ادامه به برخي مشكلات ناشي از پرخوابي اشاره مي‌شود.
 
بيماري‌هاي پرخوابي
 
سردرد 
خواب بيش از اندازه و پرخوابي كه معمولا در تعطيلات اتفاق مي‌افتد بر انتقال‌دهنده‌هاي عصبي مغز از جمله سروتونين، تأثير منفي مي‌گذارد. به همين ترتيب اگر در طول روز زياد بخوابيد و خواب شب‌ دچار اختلال شود، احتمالا صبح روز بعد دچار سردرد مي‌شويد.
اضافه وزن
همانند كم‌خوابي، پرخوابي نيز موجب اضافه‌وزن مي‌شود. مطالعات نشان مي‌دهد افرادي كه بيش از ۹ ساعت مي‌خوابند تقريبا ۲۱ درصد با اضافه وزن در طول يك دوره ۶ ساله مواجه هستند. محققان معتقدند اين اضافه‌وزن با رژيم غذايي و ورزش مناسب جبران نمي‌شود. پرخوابي بر نحوه ذخيره چربي نيز تأثير مي‌گذارد.
كمردرد 
خوابيدن براي ساعت‌هاي طولاني و با وضعيت نامناسب مي‌تواند موجب كمردرد شود. در نتيجه پرخوابي، عضلات سفت شده و كمردرد ايجاد مي‌شود. به منظور كاهش كمردرد، داشتن زندگي پرتحرك و ورزش توصيه مي‌شود.
امراض قلبي و ديابت نوع ۲
مطالعات نشان داده‌اند پرخوابي با ريسك ابتلا به امراض قلبي مرتبط است. در حقيقت، پرخوابي موجب افزايش ريسك مرگ به دليل مشكلات قلبي مي‌شود. همچنين موجب افزايش قند خون در كنار اضافه وزن مي‌شود كه ريسك ديابت نوع ۲ را افزايش مي‌دهد.
اختلال در سلامت روان
همان‌طور كه بي‌خوابي موجب افسردگي مي‌شود، پرخوابي نيز با كندشدن روند بهبود مشكلات سلامت روان مرتبط است. افراد پرخواب با اختلال در سلامت روان و مشكلاتي نظير نوسانات اخلاقي روبرو هستند.
 
بيماري‌هاي پرخوابي
 
خطر پرخوابي
خواب زياد اگرچه بيماري نيست اما مي‌تواند نشانه بيماري باشد؛ افرادي كه بيش از حد مي‌خوابند نسبت به ساير افراد، بيشتر در معرض خطر ابتلا به بيماري‌هايي نظير ديابت و چاقي قرار دارند. در اين‌جا ۶ عارضه جسمي و رواني ناشي از خواب زياد در شبانه‌روز معرفي شده است:
كاهش تمركز: بر اساس تحقيقات انجمن طب سالمندان آمريكا، خواب مزمن و طولاني‌مدت مي‌تواند تأثيرات منفي روي تمركز در انجام كار‌هاي روزمره داشته باشد.
مرگ زودرس: مطالعات اپيدميولوژيك در مقياس بزرگ نشان داده‌اند كه خواب طولاني‌مدت با مرگ زودرس ارتباط دارد. البته هنوز علت دقيق اين ارتباط مشخص نيست اما ظاهرا التهاب در اين ميان نقش جدي دارد. افزايش خواب و به تبع آن ابتلا به اضافه‌وزن و چاقي، التهاب در بدن را افزايش مي‌دهد و خود عامل خطري براي ابتلا به بيماري‌هاي قلبي، ديابت و در نهايت مرگ زودرس است.
افسردگي: خواب زياد و افسردگي مي‌توانند علت و معلول هم باشند، به اين معني كه هم افسردگي منجر به خواب طولاني‌مدت مي‌شود و هم خواب بيش از حد، خطر ابتلا به افسردگي را افزايش مي‌دهد. افراد مبتلا به پرخوابي دو برابر بيش از سايرين در معرض خطر افسردگي هستند.
خستگي تمام‌ وقت: ساعت بيولوژيكي بدن نياز به برنامه ثابتي دارد. اگر خواب و بيداري‌ شما زمان مشخصي ندارد، كارايي‌تان را از دست مي‌دهيد. درست است كه آخر هفته‌ها و روز‌هاي تعطيل برنامه خواب همه به هم مي‌ريزد اما با اين حال بايد سعي كنيد زمان خواب و بيداري‌تان را تنظيم كنيد. نتايج پژوهش‌هاي اخير نشان مي‌دهند افرادي كه ساعت مشخصي براي خواب و بيداري ندارند حتي اگر زياد هم خوابيده باشند، باز هم احساس خستگي مي‌كنند.
ابتلا به بيماري‌هاي قلبي: اين بيماري‌ها در حال حاضر علت اصلي مرگ و مير در آمريكا هستند و در اين ميان خواب بيش از ۹ ساعت در شبانه‌روز شانس ابتلا به اين بيماري‌ها را تا ۳۴ درصد افزايش مي‌دهد. در اين ميان خطر ابتلاي زنان به بيماري‌هاي قلبي ناشي از خواب زياد، نسبت به مردان بيشتر است.
افزايش وزن: تحقيقات نشان مي‌دهد كم‌خوابي به ميزان ۲۷ درصد و خواب زياد به ميزان ۲۵ درصد خطر ابتلا به چاقي را افزايش مي‌دهد. مسلما زماني كه شما بيشتر مي‌خوابيد، كمتر تحرك داريد و در نتيجه كالري كمتري هم مي‌سوزانيد.
ابتلا به ديابت: هر چه افراد بيشتر بخوابند، بيشتر مستعد اضافه‌وزن مي‌شوند و اضافه‌وزن مقاومت به انسولين را افزايش مي‌دهد كه نتيجه آن نيز افزايش خطر ابتلا به ديابت نوع دو است. خواب بيش از حد اختلالاتي را در متابوليسم گلوكز به‌وجود مي‌آورد و حساسيت به انسولين را كاهش مي‌دهد.
گفتني است خواب كافي باعث بازسازي تعادل جسمي، روحي و حفظ انرژي مي‌شود؛ ما به طور متوسط در شبانه‌روز به ۷ تا ۸ ساعت خواب نيازمنديم.
 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.