اختلال هايپرسومنيا چيست؟ + تشخيص، علائم و درمان اختلال پرخوابي EDS

اختلال هايپرسومنيا چيست؟ + تشخيص، علائم و درمان اختلال پرخوابي EDS

درمان پر خوابي

 

اختلال هايپرسومنيا يا پر خوابي يكي از اختلالات خوابيدن است كه امروزه برخي افراد را درگير كرده است. آگاهي درباره چيستي، تشخيص، علائم، نشانه ها، درمان، عوارض و خسارات ناشي از اين اختلال براي مبتلايان لازم است.

به گزارش ايمنا،
اختلال هايپرسومنيا از دسته اختلالات خواب است كه در اين اختلال، فرد به طور افراطي به خوابيدن روي مي‌آورد. در اختلال هايپرسومنيا، فرد در هر زماني كه اقدام كند مي‌تواند سريعاً به خواب برود اما پس از حتي چند ساعت خوابيدن بازهم نمي‌تواند خود را شاداب و سرحال ببيند.

اختلال هايپرسومنيا چيست؟
اختلال هايپرسومنيا يا پرخوابي از دسته اختلالات خوابيدن است. در اين اختلال فرد به طور طولاني مدت به خواب مي‌رود به طوري كه حتي از ۱۰ ساعت هم بيشتر مي‌خوابد. اختلال پرخوابي يا خواب آلودگي روزانه به گونه ايست كه فرد در طول روز دچار احساسي فراتر از خستگي مي‌شود. اختلال هايپرسومنيا فرد را حتي در مواقع رانندگي و كارهاي روزانه دچار خواب بدون اراده مي‌كند.

اختلال هايپرسومنيا چيست؟ + تشخيص، علائم و درمان اختلال پرخوابي EDS

انواع اختلال هايپرسومنيا
اختلال هايپرسومنيا از دسته اختلالاتي است كه در مغز و سيستم عصب مركزي آن ايجاد مي‌شود. اين اختلال در زير گروه اختلالات هشت‌گانه هايپرسومنولنس قرار مي‌گيرد كه فرد در آن دچار منگي و خواب آلودگي مي‌شود. هايپرسومنياي ايديوپتيك، سندرم كلاين لوين، ناركولوپسي نوع يك و دو، پرخوابي ناشي از بيماري، پرخوابي ناشي از دارو يا مواد، سندرم خواب ناكافي و پرخوابي ناشي از جمله اختلال رواني موارد هشت‌گانه در اين اختلال به شمار مي‌روند.

تشخيص اختلال هايپرسومنيا
اختلال هايپرسومنيا علائم مختلفي دارد كه با بررسي آن علائم در افراد مي‌توان ابتلاء يا عدم ابتلاي آنها را به اين بيماري سنجيد. يكي ديگر از راه‌هاي تشخيص فرد مبتلا به اختلال پر خوابي، پرسشنامه خواب آلودگي اپورت است كه ميزان و شدت خواب آلودگي فرد را مي‌سنجد. اگر فردي در اين پرسشنامه نمره صفر آورد، يعني فاقد اين اختلال است. آنچه كه رايج‌ترين روش تشخيص پر خوابي يا هايپرسومنيا است مسيري است كه فرد با مراجعه به كلينيك خواب به انجام تست خواب‌ها يا پلي سومنوگرام اقدام مي‌كند. فرد با اين اقدام‌ها بين پرخوابي و بي خوابي تفاوت قائل مي‌شود.

علائم فرد مبتلا به اختلال هايپرسومنيا
افراد مبتلا به اين اختلال اگرچه ساعت‌ها به خواب بروند، باز هم نمي‌توانند خود را شاداب و سرحال ببينند و هميشه حالت خواب آلوده‌اي دارند به گونه‌اي كه به سختي مي‌توانند چشمان خود را باز نگه دارند. در اين اختلال افراد مبتلا هر زمان كه اقدام كنند سريعاً به خواب فرو مي‌روند. اضطراب، بي قراري، خستگي، توهم، آشفتگي، كاهش اشتها، مشكلات حافظه و مشكل در تفكر از ديگر علائم ابتلاي فرد به اين اختلال است. بر اساس مطالعاتي كه در كشور آمريكا به دست آمده است، بنياد ملي خواب آمريكا اعلام داشت كه افراد مبتلا، در طول زماني مشخص نزديك به ۴۰ درصد علائم اين اختلال را از خود نشان مي‌دهند.

علل اختلال هايپرسومنيا
عوامل مختلفي از جمله ژنتيك، افسردگي، اضافه وزن و بي خوابي شبانه مي‌توانند در ايجاد اين اختلال تأثير بگذارند. همچنين افرادي كه دچار بيماري ام اس يا پاركينسون هستند در خطر ابتلاء به اين بيماري قرار مي‌گيرند. علاوه بر مصرف داروهايي همچون آرام بخش‌ها يا آنتي هيستامين‌ها، مصرف مواد مخدر و الكل‌ها را هم مي‌توان عاملي براي ايجاد اين اختلال در افراد دانست. مبتلايان ممكن است در ابتلاي به اين بيماري بعضي از احساسات را مانند كمبود انرژي يا دشواري تفكر از خود بروز دهند. اختلال ناركولپسي و آپنه خواب (وقفه تنفسي در خواب) از ديگر علل‌هاي ايجاد اين اختلال در افراد است.

درمان اختلال هايپرسومنيا
در درمان اختلال هايپرسومنيا مانند ساير اختلالات بايد از سلامت جسماني فرد اطمينان حاصل كرد. در سير درماني اين بيماري ابتدا پزشك به بررسي علائم مي‌پردازد و با بررسي آزمايش خون، اسكن‌هاي كامپيوتري و آزمايش خواب به صحت يافته‌ها و تشخيص‌هاي خود مي‌پردازد. بنابراين پس از آنكه پزشك به ابتلاي شما اطمينان يافت، مي‌تواند داروهايي مانند داروهاي افسردگي تجويز كند. البته رفتار درماني شناختي در كاهش علائم پرخوابي بسيار مؤثر است. بايد توجه داشت كه وجود راه‌هاي درماني مبني بر آن نيست كه فرد به طور كلي درمان مي‌شود.

اختلال هايپرسومنيا چيست؟ + تشخيص، علائم و درمان اختلال پرخوابي EDS

عوارض و خسارات ناشي از ابتلاي فرد به بيماري اختلال هايپرسومنيا تا چه اندازه است؟
اختلال هايپرسومنيا، مي‌تواند افراد را دچار اختلال‌هاي متفاوتي كند. در اين اختلال افراد در حين رانندگي مي‌توانند دچار خميازه شوند و يا در حين كار خود و حضور در جمع‌ها به خوابيدن نياز پيدا كنند. اين احساس ايجاد شده در افراد مي‌تواند آنها را با تصادف و ديگر موارد خطرناك رو به رو كند. خستگي ايجاد شده در افراد آنها را از انجام برنامه زماني خود دور مي‌سازد و با كاهش اشتها مي‌تواند افراد را دچار كاهش وزن افراطي كند. همچنين افسردگي بعد از بروز اين حس خواب آلودگي تا جايي پيش مي‌رود كه فرد مبتلا از روند طبيعي زندگي اجتماعي و كاري خود فاصله مي‌گيرد بنابراين بايد اين اختلال به زودي پيگيري و درمان شود. ايجاد مشكلات در تفكر و حافظه از مهمترين خساراتي است كه اين اختلال از خود باقي مي‌گذارد.

دندانپزشكي اميرآباد

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.